joi, 16 aprilie 2009

Sarbatori pline de lumina!



In fiecare an, de sarbatorile pascale, simtim (doar unii) nevoia sa fim mai buni, mai intelegatori si mai curati.
Pentru fiecare insa, aceasta sarbatoare are semnificatii diferite. Pentru unii reprezinta cateva zile libere si posibilitatea de a iesi din casa – fie la mall (: D), fie la munte sau la o casa la tara, oriunde ar fi ea, sa mananci pana pocnesti si sa urmaresti programele de divertisment de la tv - adica nimic nou dupa parerea mea sau care sa te faca sa devii mai bun, mai aproape de fiinta ta.
Pentru mine, sarbatorile au o incarcatura emotionala profunda, o conotatie aparte.
Pastele reprezinta sa merg acasa la mama, sa simt mirosul de cozonaci proaspat iesiti din cuptor (nu cumparati din supermarket), sa rezist tentatiei de a-i manca (pentru ca acestia se pregatesc in Joia Mare, zi de post), sa stau cu mama cand vopseste ouale si pregateste drobul, de a participa cu bucurie la ritualurile din saptamana patimilor si sa mergem la biserica in noaptea de inviere pentru a lua LUMINA.
Am observat de ceva timp (mai ales in capitala), cat de dezradacinate sunt traditiile specifice sarbatorilor, cat de comercial e totul si cat de “cool” e sa renunti la traditii si la tot ce reprezinta educatia si identitatea ta ca persoana. E drept, ca pentru multe persoane expresia “dezmostenirea de traditii” nu isi are rostul pentru ca ea nu a avut niciodata un loc in scara proprie de valori.
Ma intreb cati parinti din ziua de azi (din generatii mai tinere) le explica copiilor ce inseamna cu adevarat aceasta sarbatoare, ce semnificatii are ea si daca merg impreuna in noaptea invierii la biserica pentru a se bucura impreuna de Invierea Domnului; sper sa nu fie doar o sarbatoare festivista din care un copil ar putea cel mult sa inteleaga ca i se cuvin cadouri de la iepuras….

M-as bucura sa vad oameni mai buni, mai iubitori, mai ingaduitori, mai atenti cu mediul inconjurator si mai atenti la mostenirea pe care o lasa mai departe copiilor si generatiilor viitoare (a se vedea NEAPARAT, noul videoclip al trupei VAMA – DUMNEZEU NU APARE LA STIRI - http://www.youtube.com/watch?v=yXSp4g_9SjI !!!).

Cineva spunea cat e de greu sa stai cateva secunde sa iti asculti constiinta; cu siguranta vei gasi ceva de reparat, de schimbat. Aceste sarbatori sunt un bun prilej de a spune ”incepand de azi ….”!

Inchei cu dorinta de a pastra in suflet lumina tot timpul anului, sa ne intareasca si sa devenim mai puternici, sa ne bucuram de lucrurile simple si de traditiile care ne diferentiaza ca popor.

E primavara, e soare, e viata, e sarbatoare, e bucurie!

Fie ca aceste sarbatori sa va incalzeasca inimile iar lumina sfanta a Invierii sa va bucure si innobileze sufletul!


Paste Fericit!
Happy Easter!
Joyeux Pasques!
Kalo Pasca!
Felices Pascuas!

va puup

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu