miercuri, 20 ianuarie 2010

Cu ce personaj literar ma identific?

Jane Eyre

Jane Eyre, personajul principal al romanului omonim scris de Charlotte Bronte, reprezinta femeie rupta intre dorinta si ratiune. Jane nu ne atrage atentia prin aspectul fizic ci prin felul ei de a fi. Simpla, desteapta, puternica si blanda, Jane este totodata romantica pana in adancul sufletului. De unde si dilema intregii ei existente: sa se lase dusa de val si sa accepte statutul de amanta a fascinantului lord Edward Rochester sau sa-si asculte ratiunea si sa ramana fidela propriului caracter?

Jane Eyre e acel tip de persoana care ia intotdeauna deciziile corecte chiar si atunci cand persoana cea mai putin avantajata este chiar ea. Nu concepe sa raneasca intentionat oamenii din jurul ei deoarece stie ce inseamna sa fii neindreptatit, a simtit-o pe propria piele. Mai mult decat atat, Jane iubeste oamenii si crede in ei chiar daca soarta nu a fost tocmai blanda cu ea.

A avut o copilarie nefericita intr-un orfelinat si a fost intotdeauna nevoita sa munceasca din greu pentru fiecare mic lucru. Si chiar si atunci i s-au bete in roata din pura rautate. Ne place Jane Eyre pentru ca e caracterizata de o verticalitate de invidiat. Jane are acel caracter la care cel mai adesea aspiram fara a reusi sa-l atingem in totalitate. Insa povestea ei ne afecteaza mai profund de atat.

Ii intelegem zbuciumul sufletesc, durerea dar si dorinta de iubire si de fericire. In final ne bucuram sa aflam ca descopera fericirea mult dorita, chiar si atunci cand nu e tocmai asa cum credeam.

In aceeasi linie, desi cu povesti diferite, se inscriu si unele pesonaje feminine din cartile scriitoarei Jane Austen, Mandrie si Prejudecata fiind reprezentativa in acest sens.

Mda, acu' pot sa dorm mai bine:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu